Burn-out op vier niveau’s

Burn-out op vier niveau’s

In mijn praktijk heb ik veel cliënten behandeld met chronische stress of burn-out en heb daarbij gezien dat men daarbij last heeft van zowel lichamelijke, verstandelijke als emotionele aspecten, die zorgden dat zij in een neerwaartse spiraal kwamen. Een neergang die niet tegengehouden kon worden door hulp bij 1 of 2 van deze aspecten.

Als ik probeerde met CBT om een positieve mindset te verkrijgen, worden zelfs de meest optimistische cliënten door lichamelijke klachten als vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, buikpuin, enzovoorts tegengehouden. Als we alleen body-based therapie deden, ignoreren we emotionele kwetsbaarheden die mensen tot die rand van de afgang brachten. Tot slot zal het verstand niet in staat zijn om de signalen vanuit de emoties en het lichaam op te pakken en een nieuwe, werkbaardere road map te maken om beter met stress om te gaan in de toekomst als we alleen met emotionele onbalans aan de slag gaan.

Niet alleen vind ik het nodig om te werken aan lichaam, verstand en emotie, maar met hypnotherapie (wat toch NLP op steroïden is) her-programmeer ik ook het onderbewuste en laat ik oude overtuigingen verdwijnen, die niet meer relevant zijn voor cliënten en groei en verandering tegenhouden.

Afhankelijk van iedere burn-out casus zal de nadruk anders komen te liggen, maar dat de 8 maanden herstel vaak nodig zullen blijven, is al onnodig gebleken in onze praktijk. Met de toename van burn-out problematiek hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen door een effectieve Burn-out preventie en herstel retraite en hoop dat onze manier van aanpak over zal worden genomen door vele andere teams.

Sinead Daly, Integratieve therapeut.